Choď na obsah Choď na menu

Bankové krádeže

 

Zriedkavejšou trestnou činnosťou u nás sú bankové krádeže avšak začínajú sa vyskytovať čoraz častejšie. Medzi známejšie typy krádeží patria phishing, pharming a spoofing.

Súvisiaci obrázok

1 PHISING

 Phishing ( rybárčenie) sú správy ktoré sa snažia používateľov lákať k zmene osobných údajov.Na email mu príde odkaz na ktorom si musí zmeniť svoje heslo. Tento odkaz však nie je pravý je to len napodobenina stránky banky. Tieto správy sú formálne napísané aby to vyzeralo že  ich odosielateľom je samotná banka. Preto je treba si vždy overiť pravosť takýchto správ a v žiadnom prípade neotvárať stránku cez odkaz v pošte.

2 PHARMING

Pharming ( farmárčenie) je názov pre podvodný útok, ktorý je vykonávaný za účelom vylákať dôverné informácie od užívateľa prostredníctvom ovládaných webových stránok. Označuje sa ako zákernejšia forma phishingu, lebo útočníci neútočia priamo na užívateľa a nevytvárajú falošné webové stránky, ale presmerujú reálne webové stránky inštitúcií.

V praxi je Pharming falošná technika, ktorá pomocou podstrčení  skutočných webových stránok prinúti nevinnú obeť aby napísala osobné informácie napr. číslo bankového účtu, heslo, prístupové údaje do firmy, k platobnej karte alebo k platobnej bráne. Po vyplnení útočník využije tieto údaje vo svoj prospech.

Obranu proti Pharmingu  majú za úlohu prevádzkovatelia webových stránok na zabezpečenie DNS servera, využívanie certifikátov alebo overovacích SMS.

3 SPOOFING

Spoofing je pojem používaný pre falšovanie identity. Cieľom tohto druhu bankovej krádeže je  získať dôverné informácie od užívateľa.

V praxi má mnoho podôb ako aj vo fyzickom tak i digitálnom svete. Riziká spoofingu z hľadiska organizácií sú hlavne pri komunikácii s obchodnými al inými partnermi (zákazníci, dodávatelia, atď). Obranou môžu byť technické prostriedky (internet security software, systémy pre riadenie identít), Najdôležitejšia je opatrnosť užívateľa a dodržiavanie základných bezpečnostných pravidiel.

Súvisiaci obrázok