Choď na obsah Choď na menu

Počítačová kriminalita

Najstaršie činy, ktoré sa zaraďujú pod pojem počítačová kriminalita majú minimálne 25 rokov. Trestné činy zamerané proti počítačom alebo trestné činy páchané pomocou počítača sú zvyčajne označované termínom počítačová kriminalita. Táto trestná činnosť znamená obrovské finančné straty a v prípade, že presahuje hranice jedného štátu sa stáva medzinárodným trestným činom. Definícia počítačovej kriminality na ktorej sa zhodli štáty Európskej únie a Európskeho parlamentu je: nelegálne, nemorálne a neoprávnené konanie, ktoré zahŕňa zneužitie údajov získaných prostredníctvom výpočtovej techniky alebo ich zmenu. Počítače neumožňujú páchať nový spôsob trestnej  činnosti, ale len poskytujú novú technológiu a spôsoby na vykonávanie už známych trestných činov ( sabotáž, krádež, zneužitie, neoprávnené užívanie cudzej veci, vydieranie, špionáž ).

Medzi najvýraznejšie prejavy počítačovej kriminality patria:

útok na počítač, program, údaje, komunikačné zariadenie: fyzické útoky na zariadenie výpočtovej techniky, magnetické médiá, vedenie počítačovej siete alebo elektrického rozvodu a pod., vymazanie alebo pozmenenie dát, formátovanie pamäťových médií nesúcich dáta, pôsobenie počítačových infiltrácií, nelegálna tvorba a rozširovanie kópií programov, získanie kópie hospodárskych dát, databáz zákazníkov, v štátnych orgánoch únik informácií o občanoch a pod.

Ale najväčšie škody pravdepodobne spôsobuje nelegálna tvorba a predaj programového vybavenia, ktoré je autorsky chránené, v počítačovom slangu pomenovaná ako Warez.