Choď na obsah Choď na menu

Počítačové vírusy

Počítačový vírus je počítačový program, ktorý môže nakaziť alebo inak povedané infikovať iný počítačový program tak, že do neho skopíruje svoje telo, čím sa infikovaný program stáva prostriedkom na ďalšiu aktiváciu víru. Vírusy sa šíria buď v rámci jedného počítača alebo  medzi viacerými počítačmi.

Vírus môže nečakane zmeniť činnosť programu a môže slúžiť až na sebazničenie súborov programových aplikácii s istým časovým oneskorením – tzv. časovaná bomba. Trojské kone sú vírusy,  ktoré vnikli do počítača za pomoci nevinných súborov a majú schopnosť napr. zničiť ochranu heslom. 

Súvisiaci obrázok

Väčšina vírusov poškodzuje programy a údaje v počítači. Najjednoduchšie vírusy hneď po spustení prepíšu nejaké súbory a preto sa odhalia, pri čom iné zostanú v pamäti počítača a čakajú na splnenie nejakej podmienky (napr. spustenie istého programu). Nebezpečné sú vírusy, ktoré postupne upravujú dáta, lebo po ich odhalení nevieme, ktoré údaje sú správne a ktoré pozmenené.  Taktiež nebezpečné je i sťahovanie programov z internetu. Na Slovensku sa tiež nedávno rozšíril veľmi nebezpečný vírus One Half, ktorý pri každom zapnutí počítača zašifroval časť pevného disku a  po odstránení vírusu boli už zašifrované údaje nedostupné.

 

  Súborové vírusy - pre svoje šírenie potrebujú hostiteľa, čiže iný program najčastejšie s koncovkou .exe, .com, .sys, .dll.

  Boot vírusy - bývajú uložené na začiatku pevného disku. Spúšťajú sa pri každom spustení operačného systému v infikovanom počítači.

  Neviditeľné vírusy – sú schopné ukryť sa pred užívateľom, preto ich niektoré antivírusové programy nedokážu zaregistrovať.

  Polymorfné vírusy - dokážu meniť časť svojho kódu, a preto žiadna kópia tela vírusu nie je rovnaká s inou kópiou. Detekcia takýchto vírusov je oveľa ťažšia.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt počítačové vírusy